Кошик покупця

Як перевірити ікру на якість та натуральність

Для того щоб сповна насолодитися вишуканим смаком натуральної чорної ікри, потрібно правильно вибрати цей продукт. На жаль, деякі виробники під виглядом справжнього делікатесу намагаються продати підробку з водоростей, желатину або з менш вартісних різновидів риби (наприклад, щуки). Є декілька способів, як перевірити натуральність ікри.

Перевірка натуральної чорної ікри за зовнішнім виглядом

Перш ніж купувати та споживати осетрову ікру, рекомендуємо уважно роздивитися продукт. Можна виділити у чорної ікри ознаки, за якими візуально визначають її натуральність:

  • зовнішній вигляд ікринок – не мають бути одного рівномірного забарвлення, при цьому натуральна ікринка завжди має так зване вічко, плямку темнішого кольору, а рівномірно забарвлені круглі кульки свідчать про штучні умови створення білкового продукту, який імітує натуральну ікру;
  • консистенція – має бути однорідною та розсипчастою, ікринки не злипаються між собою;
  • аромат – у чорної ікри немає вираженого рибного запаху, вона ніжна та приємна;
  • колір – осетрова ікра насправді має не зовсім чорний колір, в ній присутні жовтуваті, коричневі та сірі відтінки.

Якщо ікра занадто сильно блищить, має виражений яскравий колір, то це свідчить про додавання барвників для покращення вигляду продукту. Але в такому випадку варто пам’ятати: «не все те золото, що блищить». Натуральна чорна ікра не залишає по собі жирного сліду, а якщо це відбулося – виробники гарненько змастили її олією.

Здебільшого на українському ринку реалізують ікру осетра – вона має сіро-зеленуваті ікринки діаметром до 4 мм. При надавлюванні вони легко лопаються, залишаючи по собі білий слід молочка. Продукція з севрюги та стерляді матиме менші ікринки – розміром приблизно 1 мм. Занадто малі ікринки – це підробка, для якої часто використовують ікру щуки.

Лайфхаки для перевірки якості у домашніх умовах

Якщо ви вже придбали чорно ікру, то оцінити її якість та натуральність можете за допомогою «водяного тесту». Для цього потрібно закип’ятити воду, налити у ємність (стакан, миску, тарілку тощо) та помістити до неї невелику кількість ікринок. Маркерами підробки стають наступні показники:

  1. ікринки втратили колір, а вода навпаки стала сірою або чорною – це свідчить про те, що ікру пофарбували;
  2. ікринки пом’якшали або зовсім розчинилися в рідині – така реакція відбувається зі штучним продуктом, який створений з желатину та водоростей;
  3. утворення жирової плівки на воді – ікринки були добре змащені маслом для яскравого вигляду або зроблені з білка.

Справжня чорна ікра при потраплянні у теплу воду стає світлуватою, а вода набуває мутності. Кожна ікринка перетворюється на своєрідне варене рибне «яйце». Однак вода не повинна суттєво змінити колір, на її поверхні не з’являється сторонніх домішок. Поміщення у рідину – це найбільш дієвий спосіб, як перевірити чорну ікру.

Як придбати якісний натуральний делікатес

Однак краще вже на стадії придбання впевнитись у натуральності рибного делікатесу. Для цього потрібно купувати продукт у перевірених українських виробників, які відповідально ставляться до своєї роботи, проводять ветеринарно-санітарний контроль маточного стада. На баночці з ікрою повинна міститися вся необхідна інформація: вид риби, дата здобуття, склад. Натуральна продукція не має жодних домішок, крім самої ікри, солі та якісного нешкідливого консерванту.

Термін придатності натуральної чорної ікри не може бути більшим 12 місяців. Занадто тривалий термін зберігання свідчить про те, що до продукту були додані консерванти та барвники, а це зменшує користь чорної ікри. Тож уважно ставтеся до вибору рибного делікатесу – довіряйте лише легальним фермам, які добувають продукцію шляхом прижиттєвого вилучення, не вбиваючи саму рибу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *