Кошик покупця

Від чого залежить смак чорної ікри?

Чорна ікра – делікатес, який завжди асоціюється з вишуканістю та розкішшю. «Чорна ікра – це витвір мистецтва, смак якого може оцінити лише справжній гурман», – сказав знаменитий французький кулінар Огюст Ескоф’є. Зазвичай смак цього продукту описують як ніжний, маслянистий, із тонкими горіховими нотами та благородним протяжним посмаком. Однак якості ікри можуть сильно відрізнятися залежно від багатьох чинників:

  • виду риби;
  • харчування й умов утримання;
  • процесу відбору й обробки;
  • віку риби;
  • місця походження (регіональні особливості місцевості);
  • типу водойми (прісна чи морська).

Один із найважливіших – це, безумовно, вид риби. Проте й інші зазначені чинники формують те, яка на смак чорна ікра. Так, наприклад, чим старша риба, тим більші ікринки та насиченіші смакові відчуття. Чорна ікра, зібрана у весняний період, також відрізняється більш вираженою палітрою.

Вплив виду риби на смак делікатесу

Сьогодні виробники пропонують різні види «чорного золота», проте основними все ж таки є ікра осетрових риб. Найціннішою вважається білуга, яка має великі ікринки з яскравим морським присмаком. Делікатес, що отримується з осетра, також має гарні гастрономічні характеристики, але вони менш виражені, ніж у білуги. Розглянемо різновиди докладніше:

  1. Ікра білуги є найрідкіснішою, вона славиться своїм ніжним і трохи маслянистим смаком. Вона має ніжну текстуру та солодкуватий післясмак. Ікринки великі, рівні та гладкі, часто мають сірий колір. Але у природі її вилов суворо заборонений, а вирощування в умовах аквакультури дуже затратне та довгострокове (самиці дають першу ікру в віці 20 та більше років та раз на 4-5 років) тому господарств та і самої ікри дуже обмежена кількість. 
  2. Чорна ікра, смак якої максимально наближений до білужої, – це ікра бестера, гібрида белуги з її меншим сородичем стерляддю. Вона також має насичені та виражені гастрономічні показники, а її характерна ознака – мʼякий тонкий смак.  Ікринки за розміром менші від білужих, з гладкою поверхнею, часто з сірими та зеленуватими відтінками. ЇЇ ніжному смаку дуже пасують лагідні напої, такі як просекко. 
  3. Ікра сибірського осетра є найбільш поширеною. Делікатес має сильніший і різкіший присмак, із вираженими ікорними нотками. Часто він описується як вершковий і яскравий. Ікринки осетра за розміром менші, ніж білужі, близко 3-3,4 мм у діаметрі.
  4. Стерлядь – це найменший представник родини осетрових, вона дає найменшу за розмірами чорну ікру. Вона має м’якшу та ніжнішу палітру. Ікринки дрібні, з гладкою глянцевою оболонкою.

Таким чином, те, яка за смаком чорна ікра, сильно залежить від виду осетрових риб. Своєю чергою важливими також є раціон, спосіб годівлі, середовище проживання та вік риби. Для збереження гастрономічних якостей суттєвою є технологія посолу сировини.

Всі описані вище види осетрів, крім білуги, вирощуються на нашому господарстві KIND FISH в м. Києві та представлені серед асортименту ікри KIND FISH. Вам може бути цікаво порівняти їхні смаки та переконатися, що вид риби напевно впливає на смакові нюанси її ікри.

Як обробка впливає на смакові якості чорної ікри?

Обробка ікри – це індивідуальна для кожного виробника технологія. Вона відрізняється способами відбору ікри, методом посолу, а також використанням різних консервантів, які впливають і на харчову безпеку продукції, і на здоров’я людини, і, власне, на смак самої ікри. Важливим чинником є дотримання суворих стандартів безпеки харчової продукції. Все це зрештою впливає на те, який смак у чорної ікри буде через місяць, два, три, півроку чи рік після пакування. За правильного підходу делікатес зберігає свої природні якості й аромат довго.

Тому поєднання всіх чинників дає різноманіття у смаку чорної ікри від різних виробників.

Kind Fish, компанія, що має більше, ніж 10-річний досвід у виробництві та реалізації цього продукту, має власну технологію посолу, приділяє особливу увагу кожному етапу виробництва. Наша продукція виробляється з дотриманням усіх вимог системи управління безпекою HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Насолоджуйтесь вишуканою чорною ікрою від Kind Fish, зробленою з любов’ю та професіоналізмом!

Вплив віку риби на смак її ікри

Чим старшою стає риба, тим більш крупною та смачною стає її ікра. Це відбувається тому, що старша за віком риба за наявності якісного харчування та умов утримання має можливість формувати більш крупні та якісні ікринки, ніж молоді самиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *