Кошик покупця
чорна ікра

Осетрова ікра: чому її вважають делікатесом?

Чорна ікра осетра – це справжній делікатес, який містить багато корисних компонентів. До його складу входять: калій, кальцій, магній, залізо, цинк, мідь, фосфор, всі незамінні амінокислоти, та важливі Омега-3, Омега-6, Омега-9 жирні кислоти. Регулярне вживання ікри осетра сприяє покращенню імунітету, нормалізує роботу нервової системи та зміцнює волосся/нігті. Її вартість цілком виправдана, адже ви будете здивовані, коли дізнаєтеся, скільки ікри в осетрі. Також варто розібратися, як отримують цей цінний продукт і в чому його переваги над іншими видами.

«Проблема не в тому, щоб мати гроші на чорну ікру, а в тому, щоби знаходити в ній смак.» (Андре Моруа).

Як отримують ікру з осетра?

Ікра з осетра високо цінується, оскільки потрібно багато зусиль і часу, щоби досягти певних обсягів виробництва. Сучасні методи дають змогу вилучати ікринки беззабійним способом. Чорну ікру продукують різні види осетрових риб, але саме осетрова має найбільш виражені смакові якості.

Процес вирощування риб займає багато років, адже потрібно дочекатися того періоду, коли осетр починає метати ікру. Зазвичай на це йде близько 10-12 років. А якщо говорити про природні умови, то взагалі 15 і більше.

Середньостатистична доросла рибина важить близько 60-80 кг. У багатьох виникає питання, скільки ікри дає один осетр. Зазвичай це 10-15% від ваги. Тобто загальна маса може складати приблизно 5-10 кілограмів.

Нерест у цих риб досить короткий – всього 3-4 дні, тому й дозрівання ікринок відбувається швидко. Беручи до уваги, скільки росте осетр до ікри, витрати на її добування досить суттєві, що і свідчить про цінність «чорного золота». Саме від умов вирощування залежить вага рибини та, відповідно, кількість отриманого продукту. Скільки ікри в осетрі, можна дізнатися лише після безпосереднього вилову і спеціальних маніпуляцій. Часом цей показник може перевищувати вищевказаний і досягати 18-25% від загальної ваги.

Переваги чорної ікри

Тепер ви знаєте, через скільки осетр дає ікру, тому розумієте, чому її вважають делікатесом. Підприємцям потрібно очікувати якнайменше 10 років, щоби вперше отримати «урожай». Проте у штучних умовах намагаються пришвидшити настання статевозрілого періоду шляхом забезпечення комфортного клімату та збалансованого повноцінного харчування. Незалежно від того, яким способом був вирощений осетер, усі корисні властивості ікри зберігаються.

У чому користь чорної осетрової ікри:

  • нормалізація діяльності нервової системи;
  • профілактика та лікування хвороб щитоподібної залози, адже в ікрі багато йоду;
  • покращення зору;
  • стимуляція кровотворної функції;
  • запобігання виникненню серцево-судинних захворювань;
  • зміцнення імунітету;
  • збалансування раціону корисними вітамінами та мінералами.

Зважаючи на те, скільки осетр виношує ікру, варто розуміти, що прибуток від продажу не такий великий, як здається. Збирають ікру приблизно з березня по травень. Ступінь зрілості та якість дозрілих ікринок дізнаються завдяки сучасним технологіям, а саме УЗД та спеціальному зондуванню. Риба залишається живою, адже метод нетравматичний. Вона продовжує виробляти ікру високої якості та в потрібній кількості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *